Tutustu Kihottajaan

Kihottaja Tatu Laine

Kihottaja luo verkostoja, edistää tunnettavuutta ja huomionarvoa monikanavaisesti yritykselle, jolla on maailman paras sähköinen kenttätyön hallintajärjestelmä. Yritys on Kiho, joka sai hiljattain Kauppalehden Kasvaja-sertifikaatin.

Tatu Laine (38) on suonenjokelainen alkuperäiskansalainen, ja hän ei ole syntynyt kännykkä kourassa. 80-luvulla katsottiin vielä vielä videoita VHS-kaseteilta ja pelattiin Commodore 64 -koneilla. Nyt kaikki maailman ihmeet ovat kaikkien saatavilla yhdellä napin painalluksella. “Sosiaalinen media on nimensä mukaisesti kanava, jonka kautta ihmiset voivat olla kanssakäymisessä keskenään. Nyt kaikki pääsevät sanomaan mielipiteensä, nekin, jotka eivät muuten saisi mielipiteitään kuuluviin”, kertoo Tatu. Tatu aloitti kokoaikaisena työntekijänä nykyisessä työpaikassaan Kihossa reilu vuosi sitten.

“Olen kiitollinen toimitusjohtaja Antti Koposelle, että hänellä on riittänyt uskoa siihen, että tällä mitä teen, on arvoa Kiholle ja vaikka haasteita on matkalla ollut ja kun tehdään uutta, välillä astutaan harhaan ja tulee sanomista. Antin vahva visio siitä, miten Kiho voi muuttaa maailmaa oli taas yksi suurista syistä miksi Kiholle päädyin ja miksi täällä on mahtava olla”, hehkuttaa Tatu.

Omasta pussista puuhastelua

Tatu Laine ehti olla liki kymmenen vuotta finanssialalla. Ensin Alexandria-pankkiiriliikkeessä ja viimeisimmäksi UB-pankkiiriliikkeessä Kuopiossa.

“Tuntuihan se alkuun hienolta mennä puku päällä töihin, mutta jotenkin siinä väärät arvot ajoivat eteenpäin ja haaveilin työpaikasta, josta voisin aidosti ylpeänä kertoa mitä teen”, kertoo Tatu.

Jo ennen työpaikan vaihtamista some alkoi tulla vahvasti mukaan Tatun elämään.

“Lopullisesti some vei mukanaan, kun pitkäaikaisen kaverini, Laitisen Lassen pakottamana menin ensimmäistä kertaa LinkedIn:iin. Silloin ajattelin, että tässä kanavassahan on valtava voima ja niin ajauduin tekemään sinne juttuja, sellaista omasta pussista puuhastelua. Tähän oppimispolkuun on pitänyt uhrata paljon”, toteaa Tatu.

Tatu perusti kaverinsa kanssa Kuopion alueen LinkedIn- verkoston. “Käytiin porukalla lounailla ja kahveilla ja ensimmäisellä lounaalla samaan pöytään istui Antti Koponen. Siinä tutustuttiin ja vaihdettiin ajatuksia ja meillä tuntui synkkaavan. Käytiin sitten kahvilla useampaankin otteeseen ja sitten Antti ehdotti, että voisinko tulla kouluttamaan kiholaisia ja siitä meidän yhteistyömme lähti. Seuraavaksi Antti pyysi Tatua töihin firmaansa.

“Siinä kohdassa en vielä ollut varma mitä haluan tehdä, tuntui, että itse halusin päättää mitä teen ja toimia somessa omilla ehdoillani ja aluksi sovittiin, että teen heille töitä viikon verran kuukaudessa. Hetken päästä tein kaksi viikkoa kuukaudessa, sitten kolme viikkoa”, naurahtaa Tatu, “jos nyt kuitenkin tulisit meille töihin, ehdotti Antti. Ajattelin, että aika pitkä työhaastattelu. Nyt hoidan suhdetoimintaa ja olen monelle se eka kontakti Kihoon liittyen.”

Suonenjoelta hyvät lähtökuopat

Tatu syntyi Suonenjoella vuonna 1981. “Olen syntynyt ja kasvanut Suonenjoella. Isä jätti meidät, kun olin aika pieni eli käytännössä olen kasvanut äidin kanssa, vähän siis rikkinäinen alku, mutta ei huono. Pienen kylän pienessä koulussa kaikki tunsivat toisensa. Koulussa jouduin kiusatuksi, mutta ei siitä suurempia traumoja ole jäänyt, paljon on hyviä kavereita niiltä ajoilta, joiden kanssa edelleen pidetään yhteyttä, vaikka elämä on heitellyt eri suuntiin. Jo yli 20 vuoden ajan on kaveriporukalla pidetty joka syksy mökkikokoontuminen ja se on niin tärkeä juttu, että puhelinkin jää täysin syrjään. On minullakin oikeesti hetkeni, etten “someta”, kertoo Tatu. Peruskoulun jälkeen Tatu pohti elämälleen suuntaa.

“Ruotsissa olin ihan paska, lukioon ei siis ainakaan. Autojen rassaaminen ei minua kiinnostanut, joten menin Suonenjoen Amiskaan suurtalouskokkilinjalle. Olin sen verran äidin poika, että halusin asua kotona, pyykit pestiin ja sain valmiin ruuan”, naurahtaa Tatu.

Armeijan Tatu kävi Rissalassa.

“Kävi tuuri, että pääsin sinne, koska lähiseudulta ei ollut sinne aina niin helppo päästä.

Työpaikka kodinkoneiden parissa

“Olin ollut kesätöissä H.S. Pitkäsellä Suonenjoella ja armeijan jälkeen soitin Hanskin Penalle, että olisiko hommia, olen valmis tekemään mitä työtä vaan. Pääsin kodinkonemyyjäksi. Olin sitten myöhemmin Kuopion H.S. Pitkäsellä muutaman vuoden ja kun se myytiin, pääsin Carlsonille töihin. Sieltä siirryin Markan Talon leipiin ja kun Veikon Kone perustettiin Kuopioon, pääsin apulaismyyntipäälliköksi sinne.”

Kodinkoneiden myyminen oli Tatulle antoisaa ja opettavaista työtä. Hän oli alalla kymmenen vuotta, kunnes vaihtoi myyjäpaidan finanssipukuun.

Lasten myötä elämä muuttui paljon

Tatu Laine on omaa sukuaan Lehtinen. Hän meni naimisiin Tiina Laineen kanssa kymmenen vuotta sitten ja otti vaimonsa sukunimen.

“Tiina on elämäni rakkaus ja onhan me oltu yhdessä jo todella kauan.” 

Yhteistä matkaa pariskunta on taivaltanut jo parikymmentä vuotta. Perheessä on kaksi lasta, Eemeli 5v ja Iida 3 v.

“Eemelin synnyttyä mietin todella vahvasti, mikä elämässä on oikeasti merkityksellistä ja totesin, että se on elämä itsessään. Tykkään touhuta lasten kanssa ja haluan tarjota heille rajoja ja rakkautta. Välillä olen ehkä liiankin tiukka, mutta teen paljon juttuja lasten kanssa. Lapset on niin vilpittömiä, ne ei feikkaa, ne on aitoja. Lasten kanssa peuhaaminen on myös keino päästä irti kaikesta muusta.”

Tatun mukaan Suonenjoki on hieno paikka asua.

“Ehkä me ei aina osata arvostaa, miten hyvä paikka meillä on asua, elää ja harrastaa. Suonenjoella on hyvät peruspalvelut, meillä on hyviä yrityksiä ja ihan älyttömän hieno luonto ja monipuoliset harrastusmahdollisuudet. Toivoisin, että me osattaisiin täällä enemmän arvostaa sitä mitä meillä on ja myös kertoa siitä ulospäin. Meillä on paljon mahdollisuuksia, joita voitaisiin hyödyntää ja saada elinvoimaa seudulle lisää.”

Artikkeli: Marita Leskinen, Suonenjokilehti 9/2020

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.