Kiho henkilöesittely Antti Koponen toimitusjohtaja

Antti Koponen – Savon hurrikaani

Kiho henkilöesittely Antti Koponen toimitusjohtaja

Antti Koponen on Kiho Oy:n toimitusjohtaja, hallituksen jäsen ja osaomistaja. Kymmenen vuotta toimitusjohtajan pallilla on antanut hänelle kantapään kautta tullutta erikoisosaamista.

Kihossa Koponen on tehnyt lähestulkoon kaikkia mahdollisia yrityksen toimintaan liittyviä töitä. Hän on kirjoittanut koodinpätkiä ja asentanut paikannuslaitteita. Koponen tuntee läpikotaisin, millaista käytännön työ ja arki ovat.

– Isoin haaste on ollut oppia luottamaan, että muut osaavat hoitaa yhtä hyvin tai paremmin ne hommat, jotka itse tein aikaisemmin. Usein ajatellaan, että tehtäviä on helppo delegoida, mutta kun on itse tottunut toimimaan tietyllä tavalla vuosien ajan, ei se käykään todellisuudessa niin yksinkertaisesti. On vain koetettava luottaa muiden osaamisen.

Toimitusjohtajan päivät ovat hyvin monimuotoisia ja työnkuva monipuolinen. Ison osan ajasta lohkaisevat tyypillisesti yhteistyökumppanit ja jälleenmyyjät sekä isojen asiakkuuksien hoitaminen. Se, mikä aikaisempaan verrattuna on muuttunut on kirkkaampi käsitys siitä, mitä tulevaisuus voi tuoda tullessaan.

– Alan päästä enemmän ja enemmän käsiksi oikeaan strategiajohtamiseen ja firman eteenpäin viemiseen. Toisaalta hankalammat vuodet ovat antaneet siihen työkaluja. Telematiikkabisneksessä olemme aina kilpailleet isompien kanssa. Meidän on jatkuvasti pitänyt miettiä, mikä meidän asemamme markkinoilla on ja miten erottautua muista.

Hurrikaani-Koponen

Koposen mielestä hänen keskeisin Kiholle tuomansa arvo on nähdä, mihin suuntaan yritystä tulee viedä ja innostaa ympärillään olevia ihmisiä motivoitumaan yhteisen tavoitteen saavuttamiseen.

– Puhetaito on ehdoton vahvuuteni, siinä olen omimmillani. Minusta on sanottu, että olen kuin pyörremyrsky, joka tulee paikalle ja saa ihmiset mukaan siihen pyörteeseen. Minulle on tärkeää, että saan tiimin oikeasti motivoitumaan. En minä voi itse tehdä kaikkea, mitä Kihoon liittyy, mutta pystyn tartuttamaan innostuksen muihin. Ja sellaisia ihmisiä olenkin hankkinut ympärilleni, joihin viestini tehoaa erityisen hyvin. En pidä itseäni sen kummempana pomona vaan olen täällä töissä siinä missä muutkin.

Kihon yrityskulttuuri on Koposen mukaan muotoutunut omanlaisekseen sisäsyntyisesti. Kaiken taustalla on aito halu ratkaista asiakkaan ongelmat. Vaikka Kihon myymät palvelut ovat hyvin pitkälle tuotteistetut, haluaa yritys silti mennä syvälle asiakkaan bisnekseen ja selvittää jokaisen kohdalla yksilöllisesti, mitä Kiho voi tehdä auttaakseen mahdollisimman hyvin.

– Kaiken kaikkiaan kovimmat kicksit saan kyllä siitä, kun asiakas kertoo, miten paljon Kihosta on ollut hyötyä ja miten se on jopa voinut yleensäkin mahdollistaa koko liiketoiminnan.

Jatkuvia epäonnistumisia

Koponen on ollut Kihon palveluksessa niin pitkään kuin hän on ollut insinööri. Yritykseen hän tuli alun perin mukaan erään koodausprojektin tiimoilta ja ryhtyi osakkaaksi jo aikaisessa vaiheessa. Toimitusjohtaja hänestä tuli osittain vastentahtoisesti.

– Jossain kohtaa huomattiin, että rahat alkavat olla loppu, ja kaikki vaan koodaavat eikä kukaan tajua myydä niitä tuotteita. Jonkun piti tehdä asialle jotain ja saada firma taas jaloilleen. Se oli todella tiukka paikka, velkaa oli joka paikkaan ja konkurssi nurkan takana.

Koponen sanoo kasvaneensa toimitusjohtajan työhön kantapään kautta. Ensimmäinen ja tärkein oppi on, että asioita pitää viedä koko ajan eteenpäin, sillä muuten kaikki valuu hukkaan.

– Minulla on ollut tässä kymmenen vuotta aikaa opetella olemaan toimitusjohtaja. Oman kehitykseni näkee myös yrityksen tuloksista. Aikoinaan heikkoina hetkinä asetin tavoitteeksemme päästä AAA-luottoluokitukseen. Siitä tuli totta puolisentoista vuotta sitten. Se oli iso asia ja osoitti konkreettisesti, että olemme pystyneet tekemään jotain oikein.

Kokemus on osoittanut Koposelle, että ainoa asia, jonka todella voi tietää, on, ettei tiedä oikeasti mistään mitään.

– Toimitusjohtajan työ on jatkuvaa erehdystä ja oppimista. Se on epäonnistumisten arviointia ja omien ratkaisujen kriittistä tarkastelua.

Antti Koponen
045 120 6704
antti@kiho.fi

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.